lakokocsi

VASI KEMPINGEZŐK
EGYESÜLETE

kemping

 

1sz

Egyesületünk 2011. október 21.-én autóbuszos kirándulást szervezett a „Nivegy völgybe”tagjai részére. Magyarország tájainak és, természeti kincseinek megismerésére

Reggel kissé fagyos idő fogadta a kirándulásra indulókat. Ezért melegen öltözve indultak otthonról az autóbuszhoz. Gyors beszállás, helyfoglalás, létszám ellenőrzés után indultunk. Menetközben Havasi László üdvözölte a résztvevőket, majd bemutatta a gépkocsivezetőt. Gáti József-et.  Bazsó Lajost kérte az elkészült program ismertetésére, Ő lesz ezen a napon az idegenvezetőnk. Közben Sárvár-ra értünk ahol csatlakozott hozzánk Szabó Tibor tagunk is, így már teljes volt a létszám. Utunkat folytatva Bazsó Lajos folyamatosan ismertette a vidék érdekesebb látnivalóját és történetét. Devecsert  elhagyva az elhíresült ISZAP KATASZTRÓFA nyomaival találkoztunk.

Kolontáron megállva megtekintettük az emlékparkot, rövid sétát tettünk a parkban. Elképzeltük azt a borzalmas helyzetet amelynek nyomai még sok-sok év múlva is láthatók lesznek. Rövid emlékezés után megkoszorúztuk az emlékművet. Tovább indultunk Nagyvázsony-ba, a völgyön keresztül ami szép látványt nyújtott. Az időjárás is megváltozott, meleg lett, kisütött a nap.

Nagyvázsonyban megnéztük a falú nevezetességeit egy rövidséta keretében,majd visszatértünk a Kinizsi Várhoz. Itt a vár megtekintése közben a történetével is meg ismerkedtünk. Sajnos Kemencés Langalót nem tudtunk fogyasztani, zárva volt a sütöde. Utunkat folytatva a Nivegy völgyben, a táj csodálatos szépségében gyönyörködve érkeztünk Mencsely-be,ahol megismertük a település történetét, jellegzetes látnivalóit. Innen tovább haladva Óbudavár településre értünk. Ez műemlék jellegű kis község a falu végén oázisként tárult elénk a „mosóház” és környéke. Amit szinte nyári melegben tekintettünk meg.

Szentantalfa és Tagyon következett. A vidék szép látványával nem tudtunk betelni. Utunk folyamán Zánkán keresztül haladva az ablakon kitekintve „szüreti felvonulás” előkészületeit láttuk. Népviseletbe öltözött felvonulók, lóháton ülő legények , terített asztalok, finomnál-finomabb ételek italok voltak láthatók. Sajnos megállni nem tudtunk az időnk rövidsége miatt.

Monoszló zsák falú, megtekintése után fordultunk vissza Hegyestű-re. Kellemes sétával indultunk az erdőben fel a csúcsra. Belépőjegyek megváltása után a nyugati bányaudvarról a panorámát tekintettük meg. Az első szint elérése után még szebb kilátás tárult elénk,innét látható volt a Balaton is.. Bátrabbak a csúcsra is felmentek. 

„A hegy északi felét egykori kőbányászat lefejtette, a visszamaradt 50 méter magas bányafal azonban bemutatja az 5-6 millió évvel ez előtt működött bazaltvulkán belsejét. A látvány hazánkban egyedül álló, de európai viszonylatban is ritkaság „

A bazaltbánya épületében emléket állítottak a kő bányászatnak , bemutatva a Balaton – felvidék és Dunántúl geológiai felépítését. Szinte geológiai időutazásban volt részünk.

Ezen maradandó emlékekkel gazdagodva sétáltunk vissza az autóbuszhoz és indultunk tovább. Köveskál, Gyulakeszi, Tapolca érintésével érkeztünk meg Sümeg-re. Itt rövid pihenőt tartva, a vár alatt lévő lovas parkot tekintettük meg Borgátán a Csárdában elfogyasztottuk a leadott energia pótlásához szükséges vacsorát. Szombathelyre érkezés előtt Havasi László megköszönte a  kirándulók  fegyelmezett részvételét,  Bazsó Lajos alapos és lelkiismeretes tájékoztatásait. Gáti József gépkocsivezető önzetlen segítő és lelkiismeretes balesetmentes vezetését.

Kolontáron a természet erőivel küzdő emberek harcából, bár áldozatok árán is „az emberek „kerültek ki,  győztessen.
Az országot járva sok-sok szépséget látunk és ilyenkor tapasztaljuk, hogy mennyi szép és csodálatos táj mellett megyünk el úgy, hogy nem is tudunk róla.

Összegezve a kiránduláson sikerült megismernünk hazánk egy csodálatos vidékét  a „Nivegy Völgyet „minden szépségével,ami vonzza a látogatókat. A környezet megismerése és a védelme maradandó emlékeket hagyott  mindannyiunkban.

Impresszum

Vasi Kempingezők Egyesülete

Cím:
9700 Szombathely
Munkácsy Mihály u. 19.

Elnök: Havasi László
Gazdasági vezető: Szarka Károlyné
Rendezvényfelelős: Kocsis Lászlóné
Túrafelelős: Magyar Miklós

Adatvédelem

© 2010-2018
Vasi Kempingezők Egyesülete

Minden jog fenntartva. Az oldalon található képek és szöveges tartalom másolása, továbbközlése csak az oldal tulajdonosának engedélyével lehetséges.

Design:
Gál Renáta & Milos László
WEB: ML

Egyesületünk Adószáma

19247603 - 1 - 18

Banszámlaszámunk megváltozott!

Új számunk:

72100237 - 14956904

tabortuz2

Tagdíj

Egyesületünkben 2018. évi tagdíj 2000Ft/fő azaz kettőezer forint/fő.
 Tagdíjfizetési mód: személyesen vagy utalással.