lakokocsi

VASI KEMPINGEZŐK
EGYESÜLETE

kemping

Egyesületünk 2016. április 9.-én „Tavaszi Sétát” szervezett a Kámoni Arborétumba.

Szombathely Szent Imre herceg u. 84/a.

Röviden az Arborétumról:

Saághy István 1890-tól több mint 50 évig alakította az Arborétumot. Rendszeres kapcsolatot ápolt gróf Erdődy Ferenccel a Vépi birtokossal, gróf Migazzi Istvánnal a Jeli Arborétum alapítójával és báró Baich Mihállyal a Szelestei Arborétum alapítójával, ahol nem csak a tapasztalatokat gyűjtötte, hanem növényeket is cseréltek. 1920-ban az Arborétum területe 7 hektár, ahol 244 fenyő, 310 lombos fafajta volt található.
1945-ben meghalt Saághy István, emlékét a Paragvári úti védett „Fekete Fenyő” sor őrzi.
II. világháború után állami tulajdonba került az Arborétum, vezetője Bánó István erdőmérnök lett. 1950-ben természetvédelmi terület, 1952 – 57 között a gyűjtemény meg- három szorozódott. 1958-ban nyílt meg a nagyközönség számára. 1975-ben Bánó István nyugdíjba vonult, helyét Mátyás Csaba vette át. 1990-es évek az Arborétum „fekete” időszaka volt. 2010- 2011 közt Euró támogatásból megújult. 300 fajta 3000 db rododentron, több mint 100 fajta mongólia, gazdag japán juhar, törpe zöldek, dendrokolor sziklakert, ismertető táblák, rododentron - tó található az Arborétum területén.

Az előző nap zord, esős időjárás után szombaton délelőtt a hűvös szél volt az úr. Dél körül előbújt a nap is és lassan kellemessé vált az idő. Az Arborétum bejáratánál Szarka Károlyné friss és meleg pogácsával várta a sétálókat. A pogácsa elfogyasztása után Havasi László vezetésével megkezdtük az Arborétumi sétánkat. Lassan sétáltunk, beszélgettünk és gyönyörködtünk az Arborétum szép növényzetében, a virágzó fákban. A tónál azonban már kacsákkal is találkoztunk. Az Arborétum északi végéhez érve éreztük a hideg szél mozgását. Vissza felé sétálva a Bánó emléktáblát valamint az 1956-os emléktáblát is megtekintettük és az ehhez tartozó fenyő soron sétáltunk tovább. A szikla dombról lejövet két őznek a mozgását figyelhettünk meg. Amint észre vettek bennünket azonnal neki lendültek és eltűntek előlünk.
Kellemes időben tekintettük meg az Arborétumot, láthattuk a természet és az ember összehangolt munkájának eredményét. Kipirulva, kitisztult tüdővel értünk a sétánk végére.
Kellemes hangulatban, jó érzéssel töltöttük el ezt az áprilisi délutánt.

Impresszum

Vasi Kempingezők Egyesülete

Cím:
9700 Szombathely
Munkácsy Mihály u. 19.

Elnök: Havasi László
Gazdasági vezető: Szarka Károlyné
Rendezvényfelelős: Kocsis Lászlóné
Túrafelelős: Magyar Miklós

Adatvédelem

© 2010-2018
Vasi Kempingezők Egyesülete

Minden jog fenntartva. Az oldalon található képek és szöveges tartalom másolása, továbbközlése csak az oldal tulajdonosának engedélyével lehetséges.

Design:
Gál Renáta & Milos László
WEB: ML